Korfbal en kinderen met ADHD

De Stichting Sportkanjers wordt vaak benaderd met vragen over bijzondere kinderen en sport in verenigingsverband. zo ontvingen we een bericht van een boze korfbalouder.

Onze zoon heeeft ADHD Type IV. Sinds 2 jaar doet hij met veel plezier aan korfbal. Hij doet het leuk en is zelfs kampioen geworden. Nu is hij uit zijn team gezet omdat hij zich net iets minder kan concentreren. Hij kan soms de vele schreeuwende ouders aan de lijn die allemaal aanwijzingen geven niet volgen en doet dan het verkeerde. Ook remt hij wel eens in situaties moeilijker af. Een ouder had moeite met hem en heeft geklaagd over hem. Zijn oude coach heb ik vele gesprekken meegehad en alles ging prima tot de nieuwe seizoens indeling kwam en hij als enige uit zijn team werd geplaatst. Nieuw jongetje kwam in zijn plaats(vriendje van andere spelers)Hij was hier zeer verdrietig over en snapte er niets van. In gesprek met de oude coach van hem gaf zij an dat het best wel moeizaam was , omdat hij veel aandacht vroeg, ze wilde hem bij een hele goede trainer plaatsen etc. Ik heb haar gezegd dat ik het zeer oneerlijk vond en dat dit zijn zelfvertrouwen weer niet ten goede kwam. Ik
heb haar ook gevraagd of ze wel wist wat dit met hem deed, ook hierop het antwoord dat ze wel met hem wilde praten en hem vertellen dat hij een super trainer kreeg. Allemaal exuses die nergens opsloegen.( Het gaat nu te ver om alles op te schrijven)
Ik dacht dat sporten voor iedereen was en dat clubs budget krijgen. Nu blijkt dat prestige belangrijker is dan plezier in sporten. Je mag dus niet afwijken en kinderen die iets minder zijn worden in de kneuzenteams geplaats, waardoor hun motivatie afneemt en ze vanzelf van de sport afgaan.
Wat kan het Ministerie beteken voor clubs en kinderen met lichte afwijkingen?
Dit komt kinderen met weinig zelfvertrouwen niet ten goede.
Ook wij willen onze kinderen zien sporten op een leuke manier en niet alleen maar dat het om het imago van de club gaat.
Zijn er manieren om deze club te helpen(cursus, budget aanvragen o.i.d)? Ik wil voorkomen dat er na mijn kind, nog meer kinderenmet lichte psychische stoornissen teleurgesteld worden door onprofessioneel gedrag. Zij hebben het in deze maatschappij toch al niet makkelijk.

Natuurlijk is door ons niet te beoordelen of er juist gehandeld is in deze situatie. Elk verhaal kent meerdere kanten en dat hebben we ook gemeld aan de ouders. Toch nemen we de noodkreet serieus. Het onbegrip in een club en binnen een team is iets wat we veel lezen in de emails die we binnen krijgen. We streven naar meer deskundigheid en begrip bij de clubs en bij de trainers. Dat kan wat ons betreft het beste door regelmtig workshops en cursussen te organiseren. Daarnaast zouden verenigingen in hun beleid aandacht moeten geven aan het opvoedkundige klimaat in de club. Door relatief eenvoudige maatregelen kan er al veel verbeterd worden. En dan zal het ook voor het “korfballertje” leuk blijven.

Met vriendelijke groet,