Sportkanjers achtergrond

Sportkanjers is voor alle kanjers in de sport!

De stichting Sportkanjers ondersteunt en ontwikkelt initiatieven die het opvoedkundig klimaat in de sport verbeteren.  We geloven sterk in de mogelijkheden van sport om een bijdrage te leveren aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Voor alle kinderen, niemand uitgezonderd. We werken samen met allerlei organisaties die (op lokaal niveau) activiteiten organiseren die passen binnen onze doelstellingen. Daarnaast starten we zelf projecten op. We richten ons op jongeren, trainers, ouders, sportbuurtwerkers en docenten LO.

Sportkanjers maakt gebruik van de “kanjers in de sport” methode. Deze methode is direct afgeleid van de succesvolle kanjertrainigen in het onderwijs. Deze beproefde methode voor sociaal vaardigheidstrainingen heeft significante effecten op de sociale vaardigheden van kinderen en jongeren (www.kanjertraining.nl). De Stichting Sportkanjers heeft de methode bewerkt en geschikt gemaakt voor de sport. Honderden verenigingen en duizenden trainers maken gebruik van de methode. De methode is vastgelegd in een werkboek.

 Klik hier voor voorbeelden uit het werkboek (voorbeelden uit het werkboek)

Bestellen werkboek, klik hier

Sportkanjers werkt samen met sportverenigingen, sportbonden, sportonderwijs, sportbuurtwerk en sport BSO’s. Kortom iedereen die zich bezighoudt met de (sport)begeleiding van kinderen en jongeren.

Sportkanjers ondersteunt lokale initiatieven. Daarvoor worden bij landelijke fondsen, overheden en sponsors geld aangevraaagd. De lokale initiatieven (sportverenigingen, buurtwerk, particulier) kunnen een aanvraag doen bij sportkanjers. Voorwaarde is dat men gebruik maakt van de kanjermethode. Sportkanjers houdt zich ook bezig met het verder ontwikkelen van de methode. Schrijven van nieuwe werkboeken, spelersmateriaal, scholingen en projecten wordt in eigen beheer gerealiseerd en beschikbaar gesteld aan de Nederlandse sport.

Sport en ADHD

Daarnaast is Sportkanjers betrokken bij speciale projecten voor bijzondere kinderen. Kinderen die door welke oorzaak dan ook niet (meer) in staat zijn om te genieten van sport worden door Sportkanjers in staat gesteld om weer deel te nemen aan het verenigingsleven. Het project Voetbalkanjers is zo’n project. Kinderen met ADHD kunnen op speciale voetbaltrainingen, gegeven door ervaren voetbaltrainers, werken aan het verbeteren van hun voetbalkunsten. Dat voetbal dan subtiel samengaat met sociaal vaardigheidstrainingen is één van de uitgangspunten.

Sportkanjers is ervan overtuigd dat met haar inspanningen een bijdrage geleverd wordt aan de verdere ontwikkeling van sport in Nederland